'Mijn strikte Aziatische ouders maakten me ongemakkelijk en eenzaam'

'Mijn strikte Aziatische ouders maakten me ongemakkelijk en eenzaam'

juli 11, 2019 0 Door admin

 

familiefoto's

Toen een jonge vrouw om levensadvies vroeg in een online forum, kreeg ze ondersteunende berichten van over de hele wereld.

Ik had dat nooit gedacht toen ik berichtte over hoe eenzaam ik op sociale media voelde dat ik antwoorden van over de hele wereld zou krijgen. Plotseling liet ik mensen mij advies geven en aanbieden om mijn vriend te worden, en velen van hen zeiden dat ze van tijd tot tijd hetzelfde wisten.

Ik voelde me echt verloren toen ik een anoniem essay schreef in een Facebook-groep genaamd Subtiele Aziatische eigenschappen . Ik voelde dat de mensen in de groep me misschien zouden kunnen begrijpen, omdat we allemaal van een vergelijkbare culturele achtergrond zijn.

Het begon:

Hé, mede Aziaten.

Ik heb echt wat levensadvies nodig! Ik ben nu gewoon echt verloren over wat ik zou moeten doen.

De situatie is dat mijn ouders het grootste deel van mijn leven overheersend en overbezorgd zijn geweest en ik herinner me dat ik als kind niet mocht worden toegelaten tot de huizen van vrienden …

Ik ben Australisch-Chinees en ik heb het gevoel dat er iets is met een immigrantenachtergrond waardoor onze ouders erg streng zijn in het opvoeden van ons, vooral meisjes.

Ik hou van ze, maar ik denk dat het echt de persoon heeft beïnvloed die ik ben geworden. Ik ben verlegen, introvert en kan mijn vrienden niet lang vasthouden.

Ik was eenzaam tijdens mijn puberteit en ik zou het zelfs nog meer zeggen, omdat het zo veel moeilijker is om vrienden te maken als een volwassene, terwijl iedereen al sterke vriendschapskringen heeft.

Ik zou graag vrienden hebben.

Ik ben vorig jaar verhuisd van het huis van mijn ouders, maar ik weet amper iets over de wereld en hoe het echt werkt, of hoe je “de game kunt spelen” op het werk, of tijdens het daten, en in mijn sociale leven.

Ik voel me alsof ik mentaal vijf jaar jonger ben dan ik.

Ik word snel 25 en ik heb het gevoel dat ik nog maar net uit mijn schaal barst. Ik wil een wijziging aanbrengen, maar ik weet niet zeker hoe te beginnen.

Tot ik verhuisde, had ik nog steeds een avondklok om 21.00 uur. Er zouden altijd vragen zijn: “Met wie ga je uit? Hoe kom je daar? Wie haalt je op?”

moeder buiten het huis
Afbeelding bijschrift Mijn moeder was bang dat ik gegijzeld zou worden

Mijn moeder zei gedag tegen de deur en zei: “Kom voor negen uur terug of ik bel de politie.”

Toen het dicht bij mijn avondklok kwam, zou ze me heel veel sms’jes sturen. Mijn vader zou op hetzelfde moment e-mails versturen. Maar niemand controleert e-mails wanneer ze weg zijn, dus ik zou ze de volgende dag alleen in mijn inbox zien.

Papa zou dingen schrijven als: “Waarom kom je nog niet terug!” Toen hij een uitroepteken gebruikte, wist ik dat hij boos was. Of hij probeert de zachtere aanpak “Het diner is klaar” om me te verleiden.

Toen ik 21 was, belden ze de politie. Ik was van Canberra naar Sydney verhuisd om drie maanden stage te lopen. Mijn ouders zorgden ervoor dat ik bij vrienden van mijn familie bleef, die mijn komen en gaan bewaakten.

Aan het einde van de stage hadden we een werkfeest, maar de familie vrienden wachtten op en brachten mijn ouders op de hoogte.

Mama en papa bleven me berichten sturen. “Waarom ben je niet thuis? Je moet nu teruggaan.” Ik sms’te hen dat ik op een werkfeest was en dat het luid was, maar mijn moeder stopte niet met bellen.

Eindelijk pakte ik haar op en hoorde haar roepen: “Hoe weten we dat je geen gijzelaar bent en dat de kidnapper voor jou aan het typen is ?!” Hoewel ik haar vertelde dat het goed ging, was ze hysterisch en schreeuwde: “Iemand heeft je gegijzeld!”

Dat is de kwaadste die ik ooit van mijn moeder heb gehoord. Mijn ouders maakten hun dreigement goed en belden de politie – die hen vertelde dat ze niets konden doen omdat ik 21 was!

Quotebox: Toen ik vijftien was, hield mijn moeder nog steeds mijn hand over de weg

Deze oudejaarsnacht vierde ik tot 1 uur s’avonds en mijn ouders deden hetzelfde en dreigden de politie te bellen. Ze probeerden contact te maken met iedereen waarvan ze wisten dat ik erbij was. Het was verontrustend omdat het zo zeldzaam voor mij was om uit te gaan naar een feest en ik kon mezelf niet amuseren omdat mijn ouders me non-stop noemden.

Ik ben te oud om dit nog steeds te laten gebeuren.

Ik denk dat het gedrag van mijn ouders zeker een rol heeft gespeeld in het voorkomen van goede vriendschappen.

Ze lieten me niet naar de huizen van vrienden in de basisschool gaan omdat ze het idee hadden dat meisjes niet buiten moesten blijven – het zou “het verkeerde idee geven”.

Ze moesten altijd alles weten over mijn klasgenoten. Ze vertrouwde me om met een Vietnamees meisje rond te hangen omdat ze haar ouders kenden. Een andere vriendin was een Libanees meisje omdat mijn ouders haar als leergierig zagen. Alle vrienden moesten vrouw zijn.

Alle vrienden moesten vrouw zijn
Bijschrift afbeelding Elke vriend moest een vrouw zijn

Toen ik 13 was, hielden ze alle mensen bij waarmee ik online sprak. Nadat ze mijn volledige e-mailinbox hadden doorzocht, verwijderden ze honderden van mijn e-mails terwijl ze onderweg waren.

Toen ik 15 was, hield mijn moeder nog steeds mijn hand over de weg.

Van ons allemaal is mijn oudste broer het meest getroffen door het gedrag van mijn ouders. Hij is bijna 30 en heeft nooit werk gehad. Hij verlaat het huis nooit, hij speelt de hele dag videogames.

Hij geeft mijn ouders de schuld, omdat hij als eerstgeborene de dupe was van hun verwachtingen. Hij zou een testscore krijgen van 96/100 en vervolgens schold omdat hij niet goed genoeg was. Hij ging naar een goede universiteit en deed een Masters ‘degree, maar hij is te trots om een ​​laagbetaalde admin job te accepteren, en onze moeder moedigt deze houding aan. Mijn vader probeerde hem elke baan te bezorgen – vork tillen, detailhandel of fast food – maar mijn moeder was ertegen omdat “hij een masteropleiding heeft!” Ze was liever dat hij van hen afhankelijk was, ook al is hij 29.

Hij kan geen afwijzing accepteren en heeft niet de emotionele capaciteit of communicatieve vaardigheden om in de wereld te functioneren.

Het is belachelijk, als mijn ouders op een cruise gaan, nemen ze hem gewoon mee. Hij is eeuwig een kind.

Quotebox: Mijn zus heeft geleerd goed te liegen, dus ze kan wat vrijheid hebben

Mijn tweede broer kreeg slechte scores op school, dus er was minder druk op hem. Hij ging niet naar de universiteit, begon te werken vanaf 16 jaar en heeft nu een bovengemiddeld salaris als financieel analist. Hij is nu 27 en staat niet dicht bij onze ouders.

Mijn zus is de jongste en ze weet hoe ze lief moet praten met mijn ouders. Ze heeft geleerd goed te liggen, zodat ze wat vrijheid kan hebben. Ze is bedreven geworden in het manipuleren van hen omdat ze heeft waargenomen hoe onze ouders de rest van ons hebben behandeld.

Op een keer vroeg ik mijn moeder direct: “Op welk moment hou je op me te polsen?”

Haar reactie was: “Je kunt ouder zijn dan 40 en ik zal het nog steeds doen.” Ze was helemaal serieus. Ze neemt aan dat ik de rest van mijn leven vrijgezel zal zijn.

In films zie ik dat meisjes ondersteuningsgroepen hebben om over werk of dating te kletsen en advies te delen. Als ik zulke vrienden had, denk ik niet dat ik zoveel fouten had gemaakt in pogingen tot romantische relaties.

Subtiele Aziatische eigenschappen: wanneer memes een diaspora-fenomeen worden

Chinese afhaalkinderen: hoe is het om in één op te groeien?

‘Vier vrouwen hoop ik dat mijn kinderen het nooit zullen vergeten’

Sinds mijn bericht hebben veel mensen me geschreven en ik reageerde zo snel als ik kan. Ik kan niet eens beginnen te beschrijven hoe geweldig dit voelt.

Eén man vertelde me dat zijn ouders ook streng waren, dus rebelleerde hij. Hij ging naar buiten en ervoer alles wat hij had gemist – drugs, alcohol, one-night-stands. We spraken over hoe het voelt om geen hoop te hebben. We hebben twee uur aan de telefoon gepraat. Ik denk dat hij een mentor gaat worden.

Mensen hebben boeken aanbevolen – zelfhulpboeken en romans. Ik heb veel posters in mijn kamer, dus ik ga hun aanbevelingen samen met wat andere tips plakken.

Er was één bericht dat ik heel nuttig vond, om naar een psychiater te gaan en het stigma te negeren om met iemand over je geestelijke gezondheid te praten.

Een ander advies was om een ​​hobby te krijgen, dan komen vrienden vanzelf. Dat is logisch, hoewel het niet zo simpel is als het klinkt.

Toen ik klein was, speelde ik piano en deed ik kunst, en ik hou van kruisnieten … maar dit zijn meestal eenzame activiteiten.

meisje piano spelen

Ik hou ook erg van bordspellen, maar dit zijn dingen waar je andere mensen voor nodig hebt om te beginnen.

Nu zijn er een heleboel dingen die ik zou willen proberen, zoals tafeltennis of badminton.

Ik wou dat ik met iemand kon gaan wandelen, naar het strand gaan en de omgeving verkennen. Ik zou graag naar het buitenland reizen.

Ik weet dat ik mezelf uit mijn comfortzone moet zetten. Mijn doel is uiteindelijk geluk, maar dat is nogal abstract en moeilijk vast te pinnen. Maar als het mijn doel is om een ​​uitdaging te overwinnen, kan het bijproduct geluk zijn – en vrienden. Dat is gemakkelijker te bereiken.


Enkele nuttige tips die Karen heeft ontvangen

  • Als je van een tv-serie houdt, aarzel dan niet om contact op te nemen met fandom-communities! Ze zijn vriendelijk en geobsedeerd door dingen waar je van houdt met andere mensen, zullen helpen om verbinding te maken.
  • Een psychologietruc is om consequent dingen te doen met een bevestigingszin. Ik gebruikte ‘vertrouw mij’ voor mijn ouders, dus als je ze feiten vertelt, voeg je ‘trust me’ aan het einde toe. Probeer ook te knikken als je dingen vraagt ​​en lacht terwijl je het vraagt.
  • Vrijwilliger bij een goed doel, lid worden van een boekenclub, koor, concurrerende frisbee – wat dan ook! Probeer een heleboel verschillende dingen, zelfs als je denkt dat je er niet van zult houden. Hoe meer aandacht je voor de wereld hebt, hoe meer je leert en groeit als persoon.
  • Wees dapper en vraag mensen naar buiten. Als ze Nee zeggen, pak het dan niet persoonlijk aan en ga verder.
  • Als je geen extraverte bent, zul je doorbranden. Doe het rustig aan, laat de nabijheid (werkplek / belangengroepen / clubs / extra klassen) en de tijd hun ding doen.
  • Ontdek wie je echt bent. Neem jezelf mee op afspraakjes, verwen jezelf. Hoe zelfverzekerder en comfortabeler je jezelf bent, hoe meer je gelijkgestemden zult aantrekken.

Zoals verteld aan Elaine Chong

Illustraties van Katie Horwich

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Merediths moeder was achterdochtig over vaccins en zou haar nooit als kind laten hebben. Een tijdje leek het er niet toe te doen, maar uiteindelijk begon Meredith (niet haar echte naam) te komen met een paar angstaanjagende ziektes.

‘Mijn moeder heeft me niet gevaccineerd – dit is wat er daarna gebeurde’

Lees Meer